OMFT

Oro- myofunctionele therapie (omft) is de naam voor de behandeling van afwijkende mondgewoonten. Hierbij worden er verschillende oefeningen gedaan om de spieren in- en rondom de mond in balans te krijgen.

OMFT Intake en onderzoek

Allereerst wordt samen met u in een intake besproken welke hulpvraag en problemen u of uw kind ondervindt op het gebied van afwijkende mondgewoonten. Daarna wordt middels verschillende onderzoeksinstrumenten bekeken welke spieren in balans en uit balans zijn. Op basis van alle gegevens wordt er een behandelplan gemaakt.

Logopediepraktijk Goedele Vonder in Venlo

‘Wist u dat 80% van de kinderen afwijkende mondgewoonten heeft?’

OMFT behandeltraject

Na het omft onderzoek wordt er een behandeltraject gestart.
De logopedische behandelingen kunnen onder andere bestaan uit:

  • Het afleren van afwijkende zuig- en/of bijtgewoonten, zoals duimen, vingerzuigen of nagelbijten.
  • Aanleren van een neusademhaling.
  • Het verkrijgen van lipsluiting in rust.
  • Het versterken van spieren in- en rondom de mond middels actieve oefeningen.
  • Het leren slikken van eten en drinken met je tong aangezogen tegen het gehemelte.
  • Het toepassen van een correcte tongplaatsing in rust.
  • De begeleiding van het dragen van een mondtrainer (Myobrace).
  • Het aanleren van een correcte, alveolaire spraak bij de klanken /s/, /z/, /t/, /d/, /n/, /l/.

Het is erg belangrijk om de oefeningen dagelijks toe te passen voor een goed resultaat. Een goede intrinsieke motivatie van zowel uw kind als uzelf is vaak al het halve werk!

Force scale

OMFT voor volwassenen

Volwassenen met afwijkende mondgewoonten kunnen ook baat hebben bij omft. Wanneer iemand een relapse (terugval) heeft na een orthodontisch beugeltraject moet er altijd de vraag gesteld worden: Waarom zijn mijn tanden niet blijven staan, zoals ze waren afgeleverd na het orthodontisch beugeltraject? Vaak ligt hier een onderliggend probleem, namelijk een verkeerde tongpositie in rust en/of slikbeweging. Kaakgewrichtsklachten, klemmen en tandenknarsen kunnen in relatie staan met afwijkende mondgewoonten. Logopediepraktijk Vonder is gespecialiseerd in deze problemen en kijkt welke relaties er liggen tussen deze problemen.

Samenwerking met andere zorgverleners

Voor het behandeltraject vind ik het erg belangrijk om een multidisciplinaire aanpak te hanteren. In overleg met de betrokken disciplines, zoals bv. tandartsen of orthodontisten, wordt het behandelplan besproken voor een optimaal resultaat.

Voor het Nederlands Tijdschrift voor Logopedie heb ik in 2022 een interview gegeven over een samenwerking met een tandarts en het voordeel daarvan voor de patiënten.