Wat zijn afwijkende mondgewoonten nu precies? Afwijkende mondgewoonten zijn bewegingen in- en rondom de mond die een negatieve invloed hebben op de vorm van het gebit en de groei van het gezicht. U kunt dit herkennen bij uw kind of bij uzelf.
De meest voorkomende afwijkende mondgewoonten hebben we hieronder opgesomd:
- Zuiggewoonten (zoals duimen en/of vingerzuigen)
- Habitueel mondademen (open mondgedrag – hierbij staat de mond vaak licht geopend in rust)
- Bijtgewoonten
- Foutief slikpatroon
- Liphaken en/of liplikken
- Slissen
Wanneer één of meerdere van deze gewoonten aanwezig is, is de balans van de spieren in- en rondom de mond verstoord. Dat zien we weer terug in een afwijkende ontwikkeling in de vorm van het gebit en de groei van de kaak.
Ontwikkeling van je gezicht
Wanneer er niets aan afwijkende mondgewoonten wordt gedaan ontstaat er een onderontwikkeling van het gezicht. Normaal gesproken hoort de tong in rust tegen de bovenkant van je gehemelte aangezogen te liggen. Door de transversale druk tegen de bovenkant van de kaken verbreed de tong op een natuurlijke manier de kaak. Wanneer de tong door afwijkende mondgewoonten zich heeft aangewend om op de mondbodem te liggen of onvoldoende aangezogen te zijn, resulteert dat de bovenkaak te smal wordt. Dat heeft weer gevolgen voor de ontwikkeling van het gezicht en de luchtwegen. Hieronder is een normale versus een afwijkende gezichtontwikkeling uitgebeeld: