Mondademen

Wanneer er sprake is van habitueel mondademen zijn de lippen van elkaar en wordt er via de mond geademd. Dit kan zowel overdag als tijdens het slapen voorkomen.


Mondademen versus neusademen

De meest gezonde manier om te ademen is via de neus. De lucht wordt via de neusgaten gefilterd, zodat je minder vatbaar bent voor virussen. De neus verwarmd en bevochtigd de lucht en het zorgt ervoor dat de sinussen stikstofmonoxide (NO) aanmaakt. Stikstofmonoxide zorgt ervoor dat de bloedvaten zich ontspannen en verbreden. Hierdoor wordt de bloedcirculatie bevorderd.

Een andere functie van het ademen door de neus is het stimuleren van de zenuw ’nervus Vagus’. Deze zenuw is heel erg belangrijk voor het parasympathische systeem van het autonome zenuwstelsel.
Kortom: wanneer de n. Vagus gestimuleerd wordt komen onze lichaam en geest tot rust en verlaagt dit ons stress niveau.

Bij mondademen hebben we bovengenoemde voordelen niet.
Als iemand door de mond ademt op momenten waarop iemand niet praat of eet ligt de tong laag op de mondbodem in plaats van tegen het gehemelte aan. De tong is eigenlijk de natuurlijke verbreder van de bovenkaak. Wanneer de tong door het mondademen laag in de mond ligt, wordt de bovenkaak te smal en hebben tanden onvoldoende ruimte om recht in de rij te staan.

Een bovenkaak wordt smaller wanneer de tong geen continue druk uitoefent

KNO-problemen

Mondademers hebben vaker KNO-problemen, doordat ze door het mondademen een drogere mond hebben. Neusademers slikker vaker, omdat de mond beter bevochtigd is met speeksel. Wanneer we slikken wordt de buis van Eustagius geopend, zodat er middenoorslijm uit het oor kan en lucht in het oor komt. Deze beluchting is nodig, zodat er geen vochtophoping in het oor plaatsvindt.
Keel- en/of neusamandelen zijn vaak vergroot of ontstoken bij mondademers, doordat bacteriën zich makkelijker kunnen ophopen.

Logopediepraktijk Vonder helpt!

Andere afwijkende mondgewoonten zijn:

Herkent u een van deze problemen en u wilt meer informatie hierover? Neem contact op met logopedist Goedele Vonder. Mail info@logopediepraktijkvonder.nl of bel 06-29479571 en we maken graag tijd voor u.