Zuiggewoonten

Een afwijkende mondgewoonte die we vaak tegenkomen zijn zuiggewoonten. Hieronder is opgesomd wat we hieronder verstaan:

  • Duimzuigen
  • Vingerzuigen
  • Speengebruik
  • Zuigen op (tut)doekjes
  • Lipzuigen
  • Tongzuigen

Baby’s horen toch te zuigen?

Een baby wordt geboren met een zuigbehoefte. Baby’s hebben nu eenmaal de behoefte om melk te drinken uit de borst van de moeder of vanuit een fles en slikt een baby met een zogenaamde ‘infantiele slik’. Deze zuigbehoefte is de eerste zes tot negen maanden het grootst en daarna verdwijnt deze. Na negen maanden krijgt een speen (of duim) daarmee een troostfunctie of geeft het zuigen een gevoel van veiligheid. Vanaf één jaar eten baby’s/dreumesen steeds meer vastere voeding en wordt daarmee hun slikbeweging meer opwaarts. Wanneer het speengebruik langer is dan één jaar, verandert de zuigbehoefte in een zuiggewoonte.

Welke gevolgen hebben zuiggewoonten?

Wanneer je kijkt naar de positie van de tong in de mond, is de mond van een baby nog ontwikkelt om goed te kunnen zuigen aan een tepel. De tong heeft een voorwaartse beweging om goed te kunnen zuigen. Naarmate een kind ouder wordt, wordt de beweging van de tong normaal gesproken meer opwaarts en naar achteren gestimuleerd.

Wanneer er echter vaak sprake is van duimen of een andere zuiggewoonte, zorgt dit ervoor dat de tong naar beneden gedrukt wordt. Er zit regelmatig iets in de mond dat de tong doet ‘leren’ om in rust op de mondbodem te liggen.
Daarnaast zorgt een duim of een ander voorwerp dat de tanden meer scheef en naar voren gaan staan.

Door duimen gaan voortanden vaak te ver naar voren staan.

Doordat de zuiggewoonten ervoor zorgt dat de tong niet (goed) aangezogen is tegen het gehemelte is de kans op het ontwikkelen van een te smalle bovenkaak groot. Wanneer kaken te smal zijn zullen tanden scheef gaan groeien en is de kans op mondademen groot.

Kaken worden smal en kiezen gaan meer naar binnen staan.

Logopediepraktijk Vonder helpt!

De meest voorkomende afwijkende mondgewoonten:

Herkent u een van deze problemen en u wilt meer informatie hierover? Neem contact op met Logopedist Goedele Vonder. Mail info@logopediepraktijkvonder.nl of bel 06-29479571 en we maken graag tijd voor u.