Mondtrainer

Een mondtrainer is een hulpmiddel die regelmatig wordt ingezet om de afwijkende mondgewoonten te automatiseren. De mondtrainers van Myofunctional, oftewel een ‘Myobrace’, worden tijdens onze therapie in overleg met een orthodontist of tandarts ingezet.

Bij Logopediepraktijk Vonder gebruiken we voornamelijk de mondtrainers van Myofunctional. Hier hebben we al heel vaak hele goede resultaten mee behaald!

Hoe werkt het gebruik van een mondtrainer?

Een Myobrace wordt in de mond gedragen en heeft als doel: het verkrijgen van een neusademhaling en het automatiseren van een correcte tongplaatsing in rust. De tong wordt door de Myobrace omhoog gestimuleerd en zorgt ervoor dat er tijdens het slikken geen kracht tegen de tanden kan worden gegeven. In de nacht kan de tong niet tussen de tanden liggen en wordt er een voorwaartse groei van de kaken gestimuleerd.

Verschil tussen mondtrainer en orthodontische beugels

Soms is er verwarring tussen een mondtrainer en orthodontische beugels. Het belangrijkste verschil is dat de Myobrace niet als doel heeft om rechte tanden te krijgen. Echter zien we vaak door het trainen van de spieren in- en rondom de mond en het consequent dragen van de Myobrace dat tanden vanzelf al rechter in de mond komen te staan. De tanden krijgen meer ruimte, doordat de bovenkaak verbreed wordt door een correcte tongligging.

“Wist u dat Myobrace ‘spier beugel’ betekent?”

Hoe gebruik je een Myobrace (mondtrainer)

Een Myobrace heeft een minimale draagtijd van één uur overdag én uiteindelijk de hele nacht. Overdag heeft het de functie om gewoonten beter te automatiseren, zoals neusademen en een correcte tongligging in rust. Wanneer de Myobrace in de nacht gedragen wordt, heeft het meer als doel om de tong tijdens het slapen op de goede plek te houden. Wanneer kinderen de Myobrace in de nacht dragen begeleidt het de groei van de kaken en de tanden op een positieve manier.